Skip to main content

Wijnkoelkast Test 2024

 

De beste wijnkoelkast vind je hier

Hieronder hebben we de beste wijnkoelkast geselecteerd voor iedere prijsklasse, met deze kun je al zeker niet misslaan.

Wijnkoelkast kopen

 

De beste wijnklimaatkast voor ieders budget

 

beste wijnkoelkasten

Bosch KSW38940

High End

 

wijnklimaatkast

Hisense WSDJ100A10J

Mid Range

 

wijnkoelkast budget

MOA 46G

Budget

 

 

welke wijnkoelkast kopen

Meestal is de keuze aan wijnkoelkasten zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ Wij hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor wijnkoelkasten

✅ Betrouwbare partners

De beste wijnkoelkasten vind je hier

Kamertemperaturen van 20 °C zijn ongeschikt om wijn in te bewaren waardoor de wijn schade kan oplopen. De wijn verloopt 2 keer zo snel als de temperatuur met 10 °C stijgt. Het is dus zeer belangrijk wijn niet warm te bewaren. De ideale temperatuur ligt tussen 10 en 15 °C. Een wijnkoelkast is de perfecte oplossing om wijn op de aanbevolen temperatuur te bewaren.

Verder moet de temperatuur stabiel zijn om de beste kwaliteit te garanderen. Een wijnkoelkast wijkt nooit meer dan 0,1 – 0,2 °C af van de ingestelde temperatuur. Als wijn bewaard wordt bij te grote temperatuurschommelingen dan kan de zuurstof in de fles uitzetten en krimpen.

Op deze pagina bespreken we alles over wijnkoelkasten. Wat een wijnkoelkast is, waarom je een wijnkoelkast moeten kopen en hoe het werkt. Verder kan je een TOP 10 terugvinden met de beste wijnkoelkasten van het moment.

Wij hebben honderden wijnkoelkasten overlopen en gekeken naar de specificaties, daarna zijn we met de gebruikerservaringen aan de slag gegaan en samen met onze eigen bevindingen hebben we een betrouwbare TOP 10 met de beste wijnkoelkasten kunnen samenstellen. Met deze wijnkoelkasten serveer je als wijnliefhebber vanaf nu de wijn altijd op de juiste temperatuur!

TIP: De meeste wijnkoelkasten hebben een UV beschermende glazen deur, dit beschermt de reuk, de smaak en de kleur. Verder voorkomt de koolstoffilter schimmel aan de kurk.

TOP 10 Wijnkoelkasten

Model Review
1 MOA 46G MOA 46G

93.83%

“Deze grote stevige wijnkoelkast voldoet de eisen en heeft de juiste prijs kwaliteit verhouding.”

ReviewPrijs
2 BODEGA43 B4340 review BODEGA43 B4340

95.33%

“Deze wijnkoelkast voldoet de verwachtingen van de consumenten.”

ReviewPrijs
3 MOA WC68D MOA WC68D

96.67%

“Mooi formaat met meer dan voldoende ruimte voor je wijnflessen.”

ReviewPrijs
4 vidaXL 50605 Wijnkoeler VidaXL 50605 Wijnkoeler

85.83%

“Stijlvolle wijnkoelkast van vorm en niet van geluid helaas.”

ReviewPrijs
5 Bosch KSW38940 Bosch KSW38940

97.17%

“Mooie afwerking buitenom en praktisch ingericht binnenin.”

ReviewPrijs
6 Haier WS50GA Haier WS50GA

95.5%

“Een mooie wijnkoelkast met constante temperatuur en maakt weinig geluid.”

ReviewPrijs
7 Hisense WSDJ100A10J Hisense WSDJ100A10J

94.5%

“Voor deze prijs en de kwaliteit is deze wijnkoelkast een terecht aanrader!”

ReviewPrijs
8 La Sommelière LS52A La Sommelière LS52A

90.5%

“Zowel professioneel als thuisgebruik is deze wijnkoelkast ideaal om uw flessen te bewaren.”

ReviewPrijs
9 Wine Klima D12

88.5%

“Mooie compacte en zeer gebruiksvriendelijke wijnkast, past bij iedereen in huis!”

ReviewPrijs
10 Severin KS 9889 Severin KS 9889

91.67%

“Prima wijnkoelkast voor een beperkt aantal flessen, compact en stil.”

ReviewPrijs

 

Wat is een wijnklimaatkast?

 

Waarom een wijnkoelkast kopen?

Als je wijn op de meest perfecte manier wilt serveren omdat je een wijnliefhebber bent of voor je klanten, er zijn een paar dingen die je moet doen zodat wijn gegarandeerd de beste smaak heeft.

Wijn moet in een trillingvrije omgeving bewaard worden, en in een omgeving met een ongewijzigde temperatuur. Een wijnkoelkast is de perfecte oplossing hier voor, een gewone frigo verschilt te vaak van temperatuur.

Verder is het van belang dat je de flessen wijn op hun zijde bewaart, omdat de zuurstof in de fles altijd richting de kurk beweegt. Hiervoor is een wijnklimaat koelkast ook ideaal. Tot slot beschikken de meeste wijnkoelkasten over een koolstoffilter en vochtigheidsregeling zodat schimmels en andere nadelige effecten geen kans hebben. Als jij een echte wijnlief hebber bent dan is je doel wijn op de meest perfecte manier te serveren. Een wijnkoelkast is dus een onmisbare aanvulling in jouw arsenaal.

Voordelen van een wijnkoelkast

✅ Voorkomt trillingen

✅ Stabiele temperatuur

✅ Vochtigheidsregeling

✅ Bewaar de wijn liggend

✅ Voor echte wijnliefhebbers

✅ Mooi design

✅ Houd de kurk vochtig door de fles horizontaal te bewaren

✅ Beschermd de wijn tegen zonlicht

✅ Wijnkoelkasten vermijden geuren

✅ Serveer wijn op de ideale temperatuur

✅ Ideaal om wijn te laten rijpen

Nadelen van een wijnkoelkast

 • Hoge prijs
 • Energieverbruik
 • Als het apparaat een filter bevat moet deze 1 x per jaar vervangen worden

Lees onze Koopgids voor meer info waarop jij moet letten bij de aankoop van een wijnserveerkast of wijnklimaatkast.

 

beste-wijnklimaatkast

Hoe werkt een wijnkoelkast?

Een wijnkoelkast of wijnklimaatkast is de ideale oplossing om wijn op een vaste temperatuur te brengen en te houden. Ze zijn instelbaar van 4 tot 18 °C. . Typisch kenmerkend aan een wijnklimaatkast is de speciale glazen deur die schadelijke UV straling tegenhoudt. Witte en rode wijn hebben een verschillende ideale serveer temperatuur.

De wijnkoelkast heeft speciale leggers of planken waar de wijn kan op liggen. Meestal zijn de planken ook in houten uitvoering verkrijgbaar.

Echte wijnliefhebbers hebben meestal een aparte wijnkoelkast voor rode en witte wijn. Tegenwoordig echter zijn er wijnkoelkasten te verkrijgen met meerdere temperatuurzones. Zodat je een temperatuurzone hebt voor rode en witte wijn maar soms zit er ook nog een extra temperatuurzone bij die als extra bewaaropbergruimte kan gebruikt worden waar je de temperatuur ook van kan aanpassen. Zoals je ziet zijn er veel voordelen die een wijnkoelkast hebben ten opzichte van een gewonde koelkast.

TIP: Zorg ervoor dat de wijnkoelkast die je wilt aankopen over genoeg temperatuurzones beschikt als je zowel witte als rode wijn op de ideale temperatuur wilt serveren. De wijnklimaatkasten zijn gemaakt voor wijnliefhebbers, en echte wijnliefhebbers weten dat het belangrijk is om de wijn op de juiste temperatuur te serveren.

 

Wijnkoelkast Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Vooraleer je over gaat tot een aankoop van een wijnkoelkast is het van belang rekening te houden met de volgende aan aankoopcriteria. Een wijnkoelkast komt er in alle maten en vormen ook met verschillenden specificaties. Zo kies je best een wijnkoelkast met verlichting als je veel deze vaak gaat serveren. In sommige gevallen kan je zelfs via een app de temperatuur instellen vanop afstand. Hieronder de belangrijkste factoren waarmee je rekening mee moet houden.

 • Capaciteit
 • Koeltechniek
 • Draairichting van de deur
 • Luchtcirculatie
 • Koolstoffilter
 • Vochtigheidsregeling
 • Winterfunctie
 • Een alarm
 • Een slot
 • Houten wijnrekken
 • Vrijstaande wijnkoelkast
 • Prijs

Capaciteit

De capaciteit van wijnkoelkasten wordt aangegeven in het aantal Bordeaux wijnflessen en deze hebben een inhoud van 0,75 liter. Dit zijn de standaard wijnformaat wijnflessen. Hou er wel rekening mee dat wijnflessen niet altijd dezelfde grootte hebben. Er zal dus altijd wel een beetje capaciteit verlies zijn. Meestal moet je rekenen op 1 fles minder per lade.

Koeltechniek

Wijnklimaatkasten met een compressor koeltechniek: Zijn geschikt voor gebruik als wijnbewaarkast, ze zijn voorzien van een luchtvochtigheidsregeling en beschikken over een koolstoffilter, hierdoor zijn ze geschikt om wijn voor langere tijd te bewaren.

Wijnkoelers met een thermo-elektrische koeling: meestal kleinere modellen zijn alleen geschikt als wijnserveerkast. Je kan de wijn maximum 1 jaar bewaren in deze serveerkasten. Als je wijn voor langere tijd wilt bewaren kiest dan aan wijnklimaatkast met compressor koeltechniek! Deze wijnkoelers zijn meestal bedoeld voor rode wijnen.

Draairichting van de deur

Let ook altijd goed op in welke draairichting je de deur kan open doen.

Luchtcirculatie

Wijn ademt door via de kurk van de fles. Als de lucht in de wijnklimaatkast van slechte kwaliteit is of een onaangename geur heeft, dan heeft dit direct invloed op de wijn. De wijn verliest zijn karakter. De meeste wijnklimaatkasten zijn voorzien van een luchtcirculatiesysteem die zorgt voor een optimaal frisse lucht in de wijnkoelkast.

Koolstoffilter

Om onaangename geuren te voorkomen zijn sommige wijnkoelkasten uitgerust met een koolstoffilter. Enkel wijnklimaatkasten met een compressor koeltechniek kunnen uitgerust worden met een koolstoffilter. Het karakter van de wijn blijft beter bewaard dankzij een koolstoffilter. De koolstoffilter moet 1x per jaar vervangen worden om zuivere lucht te garanderen.

Vochtigheidsregeling

De luchtvochtigheid is ook van belang voor het bewaren van wijnflessen. Bij een vochtigheid onder de 55% kan de kurk uitdrogen. Als de luchtvochtigheid boven de 80 % komt kan er schimmel ontstaan. Verder kan de afprint en etikettering loskomen.

 

hoe-wijn-koelen

Een alarm

Als de luchtvochtigheid of de temperatuur afwijkt gaat er een alarm af. Een ideale kwaliteitscontrole.

Een slot

Sommige wijnkoelkasten beschikken een slot, vooral handig als je een dure collectie wijnen hebt.

Houten wijnrekken

Het materiaal van je wijnrekken heeft een invloed op de wijn. Houten wijnrekken hebben een betere absorptie van trillingen en zorgen voor een betere rijping. Als je wijn lang wilt bewaren zorgt dan dat je een wijnklimaatkast met houten planken aankoopt. In de meeste gevallen kan je houten planken bijbestellen.

Vrijstaande wijnkoelkast

Er bestaan 2 type wijnkoelkasten namelijk: vrijstaande wijnkoelkasten kan je plaatsen waar je wilt. En inbouw wijnkoelkasten moet je monteren in je keuken en je moet eerst nagaan of de wijnkoelkast wel in je keuken past.

Prijs

Een degelijke wijnkoelkast kost al snel enkele honderden tot duizend euro hou hier dus rekening mee. Goedkopere modellen hebben meestal beperkte functies.

Winterfunctie

Als je wijnklimaat kast in een koude omgeving staat kan door een elektrische verwarmingsweerstand de koeling stabiel blijven.

TIP: Wijnklimaatkoelkasten zijn ideaal voor het langdurig bewaren van wijn en om goede wijn goed te laten rijpen. Wijn serveerkoelkasten zijn meestal kleiner van formaat en enkel geschikt om wijn te serveren en kort te bewaren +/- 1 jaar.

 

Het onderhouden van een wijnklimaatkast

 

Onderhouden van een wijnkoelkast

Buiten het reinigen van een wijnkoelkast moet je ze ook regelmatig onderhouden om de optimale kwaliteit te garanderen. Zorgt altijd dat er voldoende ventilatie afstand +/- 20 cm tussen de wijnkoelkast en de muur is. Vermijd plaatsing op plekken waar zonlicht komt. Alhoewel de meeste wijnkoelkasten voorzien zijn van UV beschermend glas mag je nooit rechtstreeks plaatsen in de zon. Zoals je al kon lezen in onze koopgids moet je de koolstoffilter 1 maal per jaar vervangen. Je kan zowel de binnenkant van de wijnklimaatkast schoon maken met warmwater en neutrale zeep. De buitenkant kan je ook afvegen met een vochtige doek.

Opgelet! Haal altijd de stekker uit het stopcontact voordat u het apparaat schoonmaakt. Als dit niet mogelijk is, verwijder dan de zekering van de eenheid waarop het apparaat in de meterkast is aangesloten.

 

wijnkoelkast onderhouden

Meest gestelde vragen over wijnkoelkasten (FAQ)

Houten planken zijn beter geschikt voor het rijpen van wijnen. Ze hebben een schok dempend effect.

Niet alle wijnen zijn geschikt veel langdurig bewaren en rijpen. Sprankelende wijnen moet je al snel consumeren na aankoopdatum, denk hierbij aan cava. De meeste witte wijnen kan je ook niet te lang bewaren. Licht rode wijnen daarentegen zijn op hun best na 7-17 jaar. Hierna verliezen ze snel hun karakter. Donker rode wijnen zijn het best na 15 jaar bewaren. Elzaswijnen zijn het best vanaf 20 jaar. De fabrikant zal altijd aangeven tot wanneer de wijn te bewaren is.

Het kan zijn dat de wijnkoelkast de eerst dag nog afwijkende temperaturen heeft. Dus niet direct in paniek schieten als je dit opmerkt.

Bewaar de wijnflessen altijd horizontaal (liggend). Zorgt dat het etiket naar boven ligt. Hierdoor voorkomt u dat er te veel zuurstof bij de wijn komt. De kurk kan op deze manier niet uitdrogen. Als je wijnflessen verticaal koelt kan er wijn via de kurk verdampen.

De ideale bewaar temperatuur voor wijn is 12 °C. Rode Bordeaux heeft een schenktemperatuur van 18 ° C. Beaujolais wijn heeft een schenktemperatuur van 13 °C. Witte wijnen hebben een schenkt temperatuur van 11-12 °C. De ideale schenktemperatuur wordt op het etiket weergegeven.

Je vervangt de koolstoffilter van je wijnkoelkast met compressor 1 x per jaar

Een wijnkoelkast maakt een licht zoemend geluid zoals je kent van een frigo. Een wijnkoelkast is om deze reden niet geschikt voor in je kamer te zetten. Het decibel hangt ook af van model tot model dus lees aandachtig de gebruikersbeoordelingen om te zien over mensen zich storen aan het geluid wat een wijnklimaatkast kan produceren.